Tisková zpráva koalice VLASTA z 16. července 2015

Starostka Kleslová na tiskové konferenci 15. 7. představila pilotní projekt tzv. participativního rozpočtu. Koalice VLASTA myšlenku participace veřejnosti – včetně zapojení veřejnosti do rozpočtového procesu – dlouhodobě podporuje. Rádi bychom věřili, že zapojení občanů do rozhodování o vyčleněných 5 milionech korun (což je pouhých 0,3 % schváleného rozpočtu!), se stane prvním krokem v procesu opravdového otevírání radnice naší městské části.

Součástí otevřeného rozpočtového procesu je především průzkum potřeb občanů, včasné informování veřejnosti, proaktivní oslovování občanů pro práci ve výborech Zastupitelstva a v komisích Rady nebo také veřejné slyšení k celkovému rozpočtu. Zkrátka: férový přístup radnice k občanům, a to i za předpokladu, že bude veřejnost skeptická nebo kritická.

Současný proces participace není zdaleka prvním pokusem zapojit veřejnost do spravování záležitostí městské části. V minulosti se už víckrát „zapojovalo“, dokonce se i „společně měnilo“… Jenom to všechno – namátkou dotazníky k parkování, participace na Strašnické kvůli stavbě radnice, změna podoby veřejných prostor či participace o vhodné zástavbě Proluky ve Vršovicích, atd. atd. – usnulo, vyšumělo anebo se se získanými podněty dál nepracovalo.

Proces participativního rozpočtu je uprostřed dovolených na samém začátku. Koalice VLASTA bude celý proces pečlivě sledovat: pohlídáme pro vás, aby se celá věc v rukou našich radních nezměnila jen v klamavé pozlátko pro voliče.

Kontakt: Renata Chmelová, 
předsedkyně zastupitelského klubu VLASTA (Koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL a LES s podporou Pirátů)
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 724 022 964

Více informací o tomto projektu MČ Praha 10 naleznete zde.

Nahoru