Divadlo X10 vzniklo v roce 2013 a působí v divadelní budově v parku na Solidaritě. Po pěti letech existence patří k nepřehlédnutelným nezávislým scénám v rámci celé republiky. 

Za krátkou dobu si divadlo získalo diváky i respekt odborné veřejnosti. Z poslední doby uveďme čtvrtou příčku v tradiční anketě divadelních kritiků časopisu Svět a divadlo nebo poctu festivalu …příští vlna/next wave… za producentský počin roku 2017. X10 se ovšem od začátku věnuje i místnímu programu. V divadle se hraje pro rodiny s dětmi a pro školy. Působí tu Dětské studio Strašilka. Konají se zde sousedské akce, pořádané většinou lidmi ze sídliště Solidarita. Vznikají zde „site specific“ (jinam nepřenosné) projekty v ulicích Prahy 10. Divadlo zpracovává témata vycházející z genia loci (inscenace Patent na oko o továrníku a mecenáši Jindřichu Waldesovi). Všechno funguje, jak má. Jenomže…

Pokud jde o peníze, v roce 2016 získalo Divadlo X10 grant městské části ve výši 119 000 Kč a v roce 2017 ve výši 590 000 Kč. Celkem lze vyčíslit finanční podporu MČ Praha 10, včetně původní nepřímé, na 2,5 mil. Kč za pět let. Pro představu: náklady na budovu činí nyní ročně 1,5 mil. Kč a zahrnují nájemné, energie, údržbu, nutné opravy a úklid. Divadlo X10 navíc v  budově provedlo nutné opravy. X10 tedy za pět let jen do budovy investovalo přibližně 6 milionů korun. A to mluvíme stá- le jen o budově, ne o vlastní umělecké činnosti. Divadlo samozřejmě celou dobu shánělo finanční prostředky z grantových zdrojů mimo Prahu 10. Získalo celkem přes 20 milionů Kč a dalším zdrojem byly výnosy z vlastní činnosti. Lze tedy konstatovat, že podpora činnosti Divadla X10 ze strany Prahy 10 nikdy nedosahovala úrovně kulturních služeb, které toto divadlo městské části poskytovalo.

David Kašpar

Odchází soubor, který divadlo rozvíjel

Ke 30. 6. 2018 Divadlo X10 na Praze 10 ukončí činnost. Budova Strašnického divadla bude uzavřena a  zůstane prázdná. Proč? Nájemní smlouva k  budově divadla byla prodlužována vždy jen na jeden kalendářní rok. V roce 2016 začala městská část plánovat rekonstrukci budovy kvůli záměru privatizace okolních činžovních domů, s  nimiž je budova stavebně propojena. Nájemní smlouva k budově Strašnického divadla platila do 31. 12. 2017, až na poslední chvíli byla prodloužena do června 2018. Jak to bude s rekonstrukcí, je však v tuto chvíli nejisté.

Pro jakoukoliv seriózní organizaci je dlouhodobě neúnosné fungovat v prostředí, kde se neustále mění podmínky a informace a kde neexistuje účinná podpora. Se svými diváky a příznivci se tak Divadlo X10 rozloučí v květnu 2018 tradičním festivalem strašNICE. Velká škoda... pro všechny.

David Kašpar, spolupracovník koalice VLASTA za hnutí STAN

 

Nahoru